Ga naar de inhoud
/
/
/
10 tips voor een goed beplantingsplan

10 tips voor een goed beplantingsplan

De laatste maand van het jaar is alweer aangebroken. Sinterklaas, Kerstmis, Oudjaar. Allemaal feestelijke dagen waar we heerlijk van kunnen genieten. In de tuin is nu niet zo heel veel te doen. Een aantal dingen kunt u nog wel doen.
En voor iedereen die graag een andere plantenborder in zijn tuin wil, heb ik dit keer 10 tips op een rijtje gezet. Daarmee kun je zelf een beplantingsplan maken. Hoe gaaf zou dat zijn.

Tuinonderhoud december

– Buitenkraantjes en gevelkranen leegmaken en afsluiten
– Leegblazen beregeningssysteem. Als u daar hulp bij nodig heeft, neem contact met ons op want wij hebben een kleine compressor en hebben dit snel voor u geregeld.
– Kuipplanten naar binnen halen op een vorstvrije plek
– Blad ruimen indien je jezelf eraan stoort. Als je het laat liggen in een hoekje dan hebben de dieren daar een schuilplaats.

Kleur aanbrengen in de tuin

Ik heb een instructievideo gemaakt waarop je kunt zien hoe je heel gemakkelijk kleur in de tuin kunt krijgen en hoe je ook in het vroege voorjaar extra kleur hebt. Klik op onderstaande foto en je komt bij het filmpje uit.

10 tips voor een goed beplantingsplan

 

1. Start met tekenen van de plattegrond van je tuin.
Alles begint met het maken van een plattegrond van je tuin. Start met het inmeten van je tuin en zet deze op papier. Zorg dat de tekening op schaal is. Teken de woning in met de ramen en deuren, de grenzen van je tuin en de elementen die behouden blijven in de tuin zoals bestaande hagen, tuinhuis, bestrating e.d.. Als je echt alleen 1 plantenborder hebt, dan is het voldoende om de afmetingen van de border op schaal op papier te zetten.
Teken ook de noordpijl in. Dit is een pijl die naar het noorden wijst zodat voor iedereen duidelijk is waar de zon opkomt en waar deze weer ondergaat ten opzichte van de tuin. Dit is de basis voor het beplantingsplan.

2. Breng de kwaliteit van de bodem in kaart.
Dit is van belang want wellicht moeten er eerst grondverbeterende werkzaamheden worden uitgevoerd voordat je kunt aanplanten.
Niet alle planten groeien op iedere grondsoort. Daarom is het van belang om te weten op welke grondsoort je de beplanting gaat aanbrengen. Zand, klei, veen, löss. Daarnaast is het van belang om te weten welke zuurgraad de bodem heeft, of de bodem het water goed doorlaat en of de bodem veel voeding bevat of niet. Deze elementen zijn van belang omdat deze bepalend zijn voor het werk dat er eventueel nog uitgevoerd moet worden om de grond te verbeteren. De kwaliteit van de bodem bepaalt uiteindelijk de mate waarin de beplanting gaat aanslaan en hoe lang deze mooi blijft.

3. Orienteer je op plant- en bloemvormen.
Voordat u kunt starten met het selecteren van planten voor uw beplantingsplan is het nodig dat u weet welke stijl u mooi vindt. Welke kleuren spreken u aan, welke vormen van bloemen vindt u mooi. Er zijn namelijk verschillende soorten vormen. Denk aan aarvorm, bolvorm, pluimen, transparantie en schermen.

4.  Orienteer je op kleuren
Welke kleuren vindt u mooi? En vooral ook welke kleuren vindt u niet mooi. Houdt u van diverse kleuren of toch meer van een kleurstijl zoals koel of warm. Maak van te voren een moodboard met daarin de kleuren die u aanspreken. Op internet zijn zeer veel afbeeldingen te vinden van plantenborders. Dit maakt de selectie later een stuk gemakkelijker.

5. Geordende beplanting of heerlijk wild?
De manier van aanplanten, groeperen is bepalend voor de uitstraling die er uiteindelijk zal ontstaan. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan vakkenbeplanting. Daarbij moet u denken aan 1 border, een vak waar alleen maar één soort plant in staat. Bijvoorbeeld allemaal Lavendula’s. Ook kunt u gaan groeperen. Dan verdeelt u de border in diverse vakken (meestal organische vormen) en zet u de diverse planten bij elkaar.
Als u van wild houdt, dan gaat u de beplanting ogenschijnlijk ongeordend plaatsen. Om toch rust te bewaren zal er een herhaling in de beplanting aangebracht moeten worden. U gaat dan telkens een bepaalde samenstelling van planten herhalen. Dit wordt steeds belangrijker naarmate de border groter wordt.

Lees meer tips…

Cursus zelf je beplantingsplan maken

Omdat ik weet hoe lastig het kan zijn om de juiste beplanting te selecteren heb ik een eendaagse cursus in elkaar gezet. Tijdens deze dag gaan we in een groep van maximaal 8 deelnemers aan de gang om je eigen beplantingsplan te maken. De cursus is gericht op iedereen met een tuin van max 100-200m2.
Aan het einde van de dag ga je weg met een eigen beplantingsplan waarmee je zelf aan de slag kunt.

Activiteiten in 2016 bij Bindels Tuinen

Het programma voor 2016 staat alweer vast. Workshops, informatieavonden over tuinonderhoud, natuurwandelingen. Er is altijd wel wat te beleven bij Bindels Tuinen.

Dan rest mij nu nog om jullie allemaal namens het gehele team van Bindels Tuinen heerlijke feestdagen te wensen en een bijzonder goed 2016. Geniet ervan.

Met vriendelijke groet,

 

Roy Bindels

Artikelen delen

Recente blogs

Groene aanslag gemakkelijk verwijderen

Na de winterperiode is de kans groot dat je bestrating en houten meubelen een groene aanslag hebben gekregen. Deze groene aanslag bestaat uit algen die...

Tuintrends 2025: Een groene revolutie in je tuin

In 2025 staan tuinen meer dan ooit in het teken van duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een uitgestrekte...

Tuinonderhoud in de nazomermaand september

De zomer begint langzamerhand afscheid te nemen. Er zijn nog hele mooie zomerse dagen, maar je merkt dat de nachten kouder worden. En ochtenddauw is...