Houdt u het nog droog? Terwijl de weerdeskundigen steggelen over ‘komt de zomer nog of wordt het gelijk herfst?’, doen wij u liever een plezier met tips en adviezen om uw tuin mooi te houden.
Snoeien
Heeft u Rhododendrons? Mochten ze al gebloeid hebben, verwijder dan de uitgebloeide bloemen voorzichtig tussen duim en wijsvinger. Uitgebloeide struiken zoals Kolkwitzia, Deutzia, Philadelphus, Psychocarpus, Weigela mag u nú snoeien. Die bloeien volgend seizoen op de takken die ze dit jaar vormen. Verwijder elk jaar enkele oude, dikke takken, tot aan de voet van de plant. De struiken lopen later weer uit en zo houdt u hen jong. Is dat al meerdere jaren niet gebeurd, hanteer dan een scherpe takkenzaag.
Snoeien van Buxus is hier vorige maand toegelicht. Hagen van Taxus, beuk, haagbeuk en Leylandii kunt u deze maand scheren. Herhaal dat in augustus, dan gaat u met een mooie dichte haag de winter in.
Goed gereedschap is het halve werk, weet u nog… 😉
Plantenborders
In potten gekweekte planten kunnen nu mooi uw borders in. De grond is lekker nat. Houd dat zo, mocht het ‘droogvallen’… Onkruid wieden is harder nodig dan ooit, kies een zonnige dag uit, wied ’s morgens, en aan het einde van de dag kunt u het verlepte onkruid gemakkelijk bijeen harken en verwijderen. Verwijder de uitgebloeide bloemen van lupinen, ridderspoor, euphorbia’s, veronica’s,…
Heeft u uw borders al bemest? Met onze all-season supermest hoeft dat maar eenmaal per jaar! De mest is toepasbaar t/m half mei. Wij adviseren u om deze mest nu niet meer toe te passen. Pas weer in het nieuwe voorjaar.
Gazon
Met dit natte weer blijf je maaien. Het is wat het is. De natuur regeert! Maai niet te kort, zelfs aan de lange kant. Steeds meer mensen ontdekken onze professionele gazonmest, die gedurende 9 maanden haar voedingsstof afgeeft. Deze mest is nu niet meer toe te passen. In het nieuwe voorjaar 2014 kunt u hier weer gebruik van maken. Succes verzekerd, en u maait nooit meer dan nodig. Gooi grasmaaisel liever niet op de composthoop. Het gaat al snel broeien, rotten en verslijmen. Laat het grasmaaisel gewoon liggen dan hergebruik je de meststof!
Bloembollen
Het blad van de bollen kan eraf. U kunt het blad ook laten afsterven, de bollen opgraven, drogen en bewaren voor a.s. seizoen. Voorkomt woekeren (verspreiden) en u houdt de regie! Bolletjes van herfstanemonen moeten 3 maanden vóór de bloei de grond in. Door ze nu te planten zullen ze bloeien als de meeste planten over hun hoogtepunt heen zijn.
Moestuin: voor de liefhebbers
Moestuiniers oogsten regelmatig hun zelf geteelde vroege erwten, sla en radijsjes. U kunt de volgende groenten nú buiten zaaien/planten: kool, rode biet, wortelen, witlof, sla, erwten, boontjes, radijs, knolraap, pompoen, courgettes, (suiker)maïs en tomaten. Dun op rijen uitgezaaide groenten tijdig uit. Jonge koolgewassen vragen bescherming tegen vogels; die zijn gek op jonge koolplantjes. Netten spannen is het meest effectief.
De eitjes van het koolwitje verschijnen in juni op de onderzijde van de koolbladeren. Controleer af en toe of er groepjes gele eitjes te vinden zijn. Knijp ze plat of verdelg ze met een milieuvriendelijk product op basis van pyrethrum. Afdekken met vliesdoek is hét alternatief.
Uw aardbeien liggen hopelijk op stro… Oogst dagelijks en verwijder de uitlopers. Perziken, nectarines en pruimen nú snoeien. Dun pruimen uit om te voorkomen dat de takken onder het gewicht afbreken. Wacht met het uitdunnen van appels en peren tot na juni. Heeft u een druif of druiven? Denk aan de groene snoei (zomersnoei), van druiven.
Vijver
Eendenkroos kan een probleem zijn. Dit kleine drijfplantje groeit razendsnel en kan een echte plaag zijn. Er is maar één oplossing: een schepnet! Algen en wieren zijn vaak indicatoren voor de waterkwaliteit van uw vijver. Te veel algen wijst op te voedselrijk water. Algen bij voorkeur handmatig verwijderen, b.v. met een stok of riek (let op u vijverfolie!) waar u ze omheen draait. Speciaalzaken verkopen test-setjes, en producten om het evenwicht te herstellen. Juni is een goede maand om nieuwe vissen uit te zetten. Maar aangezien het water nog niet echt is opgewarmd moet u wél zorgen voor een geleidelijke overgang van de leverancier naar uw vijver. Leg de plasticzak, waarin de vissen geleverd worden een uur of wat IN de vijver, met geopende bovenkant. Laat de vissen na enige tijd voorzichtig in de vijver glijden.
Mocht uw vijver zijn dichtgegroeid of dichtgeslibt? Niet meer lijken op ‘het plaatje’ net na de aanleg? Kijk dan es hier, of kom es brainstormen over revisie, of misschien wel een zwemvijver het komend seizoen…
Namens ons team wens ik u alleen veel tuinierplezier. Op de zon!
Beste groet, Roy Bindels
Duurzaamheid in de tuin is iets dat steeds actueler wordt. Op de site van Eigen Huis en Tuin kunt u zien hoe het begrip duurzaam in een tuin tot uiting kan komen.
In deze aflevering van Eigen Huis en Tuin was ook de FAST ‘Forest armchair’, een supercomfortabele, solide Italiaanse Design tuinstoel te zien, die wij hier aanbieden. Worden op bestelling speciaal voor u gemaakt en zijn in 12 kleuren leverbaar, dus 6 weken levertijd.
Maar daarna heeft u er minstens 20 jaar plezier van!