In mei staat de natuur op ‘groeien’
En dat vraagt wat extra aandacht voor de tuin. Om daarna extra veel plezier terug te krijgen natuurlijk! Als u potten en kuipen binnen heeft laten overwinteren, kunt u ze – na IJsheiligen, 15 mei – buiten zetten. Zorg dat ze niet droog staan, het kan al flink warm zijn in mei en dan drogen ze snel uit. Als u nu de pot- en kuipplanten goed bemest (wij hebben daar pillen voor, de z.g. Osmocotetabletten, die het gehele jaar door hun voeding afgeven) dan heeft u al snel mooie volle kuipen, vol groen en bloei.
Voorjaarsbloeiende heesters
Forsythia, Ribes, Chaenomeles, Kerria en Jasminum kunt u na de bloei terugsnoeien. U behoudt dan mooie heesters met jonge takken die elk jaar weer uitbundig bloeien.
In ons land kan het voorjaar aardig nat zijn; vooral het onkruid is daar dankbaar voor: schoffelen en wieden is het devies. Houd het onkruid klein! Schoffel bij voorkeur op een droge dag en hark het losgeschoffelde onkruid weg nadat het is uitgedroogd; wieden stelt zo weinig voor. Houd de in maart/april geplante planten vochtig, want het voorjaar wil wel eens gortdroog zijn.
Houdt u van potten vol bloeiers?
Liefhebbers van bloeiende potten en kuipen kunnen nu ‘los’. Mei is de maand om potten met 1-jarige bloeiers aan te planten. Mooi is een kwestie van smaak, maar onze tips zijn: Lobelia, Petunia, Surfinia, Begonia, Chrysanthemum en Impatiens.
Vijverliefhebbers: lelies scheuren!
Vijverliefhebbers raden we aan hun waterlelies te scheuren. Dit kan in de maanden april en mei. Enerzijds voorkomt dat ’te vol’ worden van de vijver, anderzijds doet u er vrienden en bekenden veel plezier mee. Wie weet kunt u mooie soorten ruilen. Ook is het leuk om een oude eiken ton of antieke kuip een mooi hoekje te geven, te vullen met water en voorzien van een waterlelie en zuurstofplanten.
Houd uw gazon mooi
Ons tuinadvies voor de maand april ging over gazononderhoud. Wie eenmaal per jaar professionele bemesting hanteert, is er het gehele jaar vanaf. Onze hi-pro meststoffen lijken prijzig, maar zorgen voor een dichte, groene mat en – vooral – voor een stevig wortelgestel. Onze meststoffen geven hun voeding gedoseerd af gedurende het hele groeiseizoen waardoor u maar 1 keer hoeft te strooien. Met de overal verkrijgbare kunstmest lukt het ogenschijnlijk ook, maar u maait zich een hoedje, omdat uw gras er vooral van gaat groeien in plaats van sterker en dichter wordt.
Over de maand mei
Mei is de vijfde maand volgens onze gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. Mei is mogelijk vernoemd naar de Griekse godin Maia. Mei wordt ook wel bloeimaand of Mariamaand genoemd. De Romeinen vierden begin mei het meerdaagse bloesemfeest, de Floralia. Het Griekse woord ‘maia’ betekende oorspronkelijk ‘moeder’, later ‘vroedvrouw’.
De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin opdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien. Zij noemden de meimaand (Maius in het Latijn) naar haar. In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei te wijden aan Maria, de ‘Moeder van God’.