Het voorjaar liet lang op zich wachten, maar het is nu gemiddeld lekker weer, dus de tuinliefhebbers onder ons kunnen ‘los’! Dit maal een wat langer bericht dan anders, want er is veel te doen, en te genieten in de tuin. Mocht het erop aan komen, aarzel dan niet even te bellen, we helpen u graag, met raad en daad.
We rubriceren maar even naar hoofdtaken c.q. hoofdzaken:
Snoeien
Ligusterhagen kunt u niet vroeg en vaak genoeg snoeien. Zij groeien nu snel en verliezen daardoor vlug hun haagvorm. Bladdragende hagen zoals Lonicera, Buxus, Ilex, Prunus, kunt u eind deze maand, begin maand juni voor de eerste keer snoeien.
Coniferen in een haag kunt u tegen het eind van de maand snoeien; Taxus beter pas in juni snoeien. Knip coniferen nooit af tot op het kale hout want dan lopen ze nooit meer uit. Bij Taxus mag dat wél!
Voorjaarsbloeiende heesters, zoals Forsythia, Ribes, Chaenomeles, Kerria, Jasminum kunt u het beste direct na de bloei snoeien. U behoudt dan mooie struiken met jonge takken die elk jaar weer rijk bloeien.
Snoei Buxus na de ijsheiligen om geen vorstschade te krijgen op de vers geschoren takjes. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag, liever niet met de elektrische heggeschaar, maar ouderwets met een (vlijmscherpe) heggeschaar. Spuit de buxushaag eerst nat zodat de heggeschaar lekker soepel door de takjes glijdt. Dit voorkomt verbranding van de gesnoeide toppen. Voor vormsnoei van Taxus, Buxus, Lonicera en Ilex kunt u het beste een buxusschaar hanteren. Deze is wat kleiner van formaat en makkelijker te hanteren en daardoor te draaien
Knijp, snoei of breek de zaaddozen van uitgebloeide Syringa en Rhododendrons uit om de groei van de struiken te bevorderen.
Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters of bomen, voordat ze gaan overheersen.
Onderhoud van borders
Schoon de border(s) op, wied het onkruid en verwijder vaste planten die niet floreren. U mag nu wel aannemen dat ze de winter niet hebben overleefd, dus vervang hen.
Vaste planten die al gebloeid hebben, kunt u nu scheuren. Dit bevordert de bloeikracht van de planten voor volgend jaar.
Verwijder ongewenste zaailingen en maak de grond fijn en egaal met de hark. Uw borders zien er ineens veel netter uit!
Zet steunmateriaal bij de planten waar u toch bezig bent. Delphinium en Hydrangea’s zijn er blij mee. Gebruik restanten van een afrastering om deze er doorheen te laten groeien. Je kunt afrasteringdraad ook geleidelijk aan mee omhoog schuiven, waardoor de planten stevig blijven staan.
Het is NU tijd om uw borders te bemesten. Rijk bloeiende planten zullen uw deel zijn!
Uw kostbare gazon
Maai 1 á 2 keer per week, en nooit te kort! Verwijder onkruid uit het gazon, steek het uit of gebruik (biologisch afbreekbare!) bestrijdingsmiddelen.
Ziet uw gazon ‘er niet uit’? Niet gelijk aan ‘nieuw’ denken! Onze gazonherstelkit doet wonderen. Kijk hier naar het effect van deze eenvoudige en zeer doeltreffende make-over optie.
In mei kunt u desgewenst een nieuw gazon aanleggen, d.m.v. inzaaien of graszoden leggen. Echt een kwestie van persoonlijke voorkeur en budget. We adviseren u graag
Afsteken van graskanten: steek het gras met een graskantensteker langs een gespannen plantkoord af. Steek de graskantensteker schuin de grond in. Zo staan de kanten stevig vast en brokkelt de kant niet af. Het gras zal ook minder vlug de borders ingroeien of gaan woekeren.
Bloembollen
Knip de uitgebloeide narcissen en tulpen af en laat het loof van uitgebloeide bollen rustig afsterven.
Bij Hyacinten dient u de uitgebloeide bloemstengels te verwijderen. Voor wie de bollen wil bewaren: laat de planten staan tot het blad is vergeeld. Pas dán de bollen rooien en tot het najaar in droge turf bewaren.
Zomerbloeiende bol- en knolgewassen (bijv. Dahlia, Canna en Begonia’s ) moeten nu echt de grond in om deze zomer te kunnen bloeien.
Tips voor de fruittuin
Leg stro onder de aardbeiplanten en verwijder de uitlopers. Kers en pruim mogen nu gesnoeid worden.
Zo houden we de vijver gezond en mooi
Haal overtollige planten zoals eendenkroos en algen uit de vijver.
Dun snel groeiende en woekerende waterplanten uit.
Het is nu de tijd om nieuwe planten in de vijver te zetten.
Vorstgevoelige soorten als mosselplantjes en waterhyacint kunnen nu de vijver in.
Verplant nu uw waterlelies; u kunt ze breken (splitsen) en weer planten. De waterlelie heeft een kleiachtige grond nodig om goed te kunnen bloeien.
Controleer (op het oog) of uw vissen geen ziekten hebben; indien nodig behandel ze dan.
Nu het water weer warmer wordt, worden vissen actiever. Dus: regelmatig voederen, maar nooit zoveel dat het voer blijft liggen. Wees tijdens het onderhoud voorzichtig met kikkers en salamanders.
Kuipplanten en eenjarigen:
Eenjarigen en kuipplanten die niet tegen de nachtvorst kunnen, mogen vanaf 15 mei – dus na de ijsheiligen – naar buiten:
Opvullen van de bloembakken:
Als je een hangmand samenstelt, leg dan een stuk plastic of een schotel onderin, zodat er wat water in kan blijven staan.
Zet de planten in een bloembak, in schalen, potten die onderin zijn voorzien van afwateringsopeningen. Boor die er eventueel in. Leg een potscherf over het gat zodat de potgrond het gat niet verstopt. Tik de aangekochte plant voorzichtig uit zijn potje zodat de wortelkluit niet breekt en uit elkaar valt. Gebruik alleen hoogwaardige kwaliteitspotgrond, dan is bijmesten niet gelijk nodig. Duw de potgrond rond de wortels goed aan en geef direct water; bij zonnig weer elke dag! Plaats onderschotels onder uw potten en bloembakken. Geef water bij voorkeur in de onderschotels!
Oh ja, en doe af en toe is even helemaal NIETS in de tuin, anders dan genieten, kijken en luisteren…
Veel tuinierplezier!
Roy Bindels