In mei kunnen de zomerbloeiers weer worden toegepast. IJsheiligen op 15 mei is een datum waarna het eigenlijk niet meer voorkomt dat er nachtvorst optreedt. Dus we kunnen de boel weer heerlijk opfleuren.
Ik wil u deze maand ook vertellen over een probleem waar velen van u al mee kampen of mee gaan kampen de komende tijd. Dit is een gevolg van de zachte winter.
Onkruidvrij maken
Als u er nog niet mee begonnen bent, dan wordt het nu echt tijd uw tuin onkruidvrij te gaan maken. Door de zachte winter is het onkruid dat er al stond een beetje door blijven groeien. Wellicht begint dit onkruid her en der de overhand te nemen. Dus het wordt nu tijd om in te grijpen.
Taxuskever; de ondergrondse larven richten een ravage aan in uw tuin
Wat wij de afgelopen maand al veel hebben gezien is dat de larve van de taxuskever (lapsnuitkever) en engerlingen al schade aan het aanrichten zijn. Door de zachte winter heeft dit ongedierte al vroeg terrein gewonnen. En daar kunnen we nu al last van hebben of op korte termijn last van krijgen. Ik ga u hier nu alles over vertellen.
Larve van de taxuskever
De larve bevindt zich onder de grond. U kent de larve herkennen aan z’n oranje kopje. De larve is ongeveer 5 mm groot. (foto toevoegen)
De larve voedt zich door van de wortels van planten te eten. Dit gebeurt allemaal zonder dat u dit in de gaten heeft. De schade wordt zichtbaar als de plant een groeistilstand krijgt of de plant gaat verwelken. In dat laatste geval is het voor de plant te laat.
Als u in uw tuin ziet dat planten gaan verwelken en u kunt ze zelfs van de grond rapen omdat de wortels eraf zijn gegeten, ga dan meteen even op onderzoek uit. Graaf met de hand tot een diepte van 20cm en bekijk in de losgewoelde grond of u de larve ergens ziet.
Als u constateert dat u last heeft van de larve van de taxuskever dan is het belangrijk maatregelen te nemen. Als u niets doet, dan is het wachten op meer schade.
De larve laat zich bestrijden met insecten parasitaire aaltjes. Dit is een natuurlijke vijand en dus een biologische bestrijding. De aaltjes kunnen toegepast worden bij een voldoende hoge bodemtemperatuur.
Engerlingen
De engerling is een larve die zich vaak bevind onder graszoden. Maar ook dit jaar kunt u hem verwachten in uw border of bloempotten. De engerling is wat groter dan de larve van de taxuskever en u herkent hem aan de 3 paar poten die hij bij zijn kop heeft.
Ook deze larve laat zich met de aaltjes bestrijden. De engerlingen kunnen alleen bestreden worden in de periode april/mei en de periode augustus/september.
Als u in uw border slechte planten ziet, of zelfs verwelkte planten, ga dan direct op zoek naar engerlingen in de bodem. Doe dit op dezelfde manier als bij de larve van de taxuskever.
Ik heb last van engerlingen of de larve van de taxuskever, en nu?
Dit ongedierte laat zich bestrijden met een natuurlijke vijand. Deze mag alleen worden toegepast door mensen die in het bezit zijn van het certificaat “uitvoeren gewasbescherming”. Bindels Tuinen heeft een aantal mensen beschikbaar die in het bezit zijn van dit certificaat en de bestrijding voor u kunnen uitvoeren.
Neem contact met ons op met uw bevindingen en dan vertellen wij u precies wat we voor u kunnen betekenen. Bel 0485-361523 of stuur een bericht
Zomerbloeiers
U heeft vast wel eens van IJsheiligen gehoord. Wat is dat nu?
“IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het (voor)jaar waarop nog nachtvorst op kan treden.” (bron: wikipedia.org)
Na deze periode kunt u er bijna zeker van zijn dat er geen vorst meer optreedt en de zomerbloeiers buiten kunt zetten. Een aantal favorieten van Bindels Tuinen op een rijtje:
Bacopa
Dit is een sterke zomerbloeier die tot ver in september/oktober nog doorbloeit. Het is een dankbare bloeier omdat deze snel dichtgroeit en tegen een stootje kan.
Vlijtig liesje
Dit is een zomerbloeier die prachtig kleurrijke wolken vormt. Als u de uitgebloeide bloemen blijft verwijderen, dan zal ook deze bloeier u lang blijven plezieren. Zorg ervoor dat deze niet uitdroogt want u krijgt hem daarna niet meer mooi op het niveau van daarvoor.
Suzanne met de mooie ogen
Een klimplant. Als u hem in een kuip zet tegen een schutting met wat draden, dan kunt u hem leiden. U zult zien dat er in de loop van de tijd een mooi scherm wordt gevormd.
Trend; keramische tegels
De laatste jaren zien we dat keramische tegels voor buiten steeds meer worden toegepast. Helaas hebben we ook gezien bij diverse mensen dat de tegels op de onjuiste manier zijn verwerkt. De keramische tegels mogen niet in de stabilisatie worden gelegd. De reden daarvoor is dat het vocht niet weg kan als dit onder de tegels terecht komt. Bij vorst zorgt dit vocht er dan voor dat de tegels los vriezen. Daarom past Bindels al een aantal jaren een andere legmethode toe om er voor te zorgen dat de tegels vast blijven zitten en in de winter niet los vriezen. Op onze website hebben we deze methode uitgebreid beschreven. Als u overweegt keramische tegels te nemen voor uw terras, neem dan even de tijd om dit te lezen.
Evenementen en nieuws
– 3 en 4 mei: Lentefair Haps
– Bindels is genomineerd voor “OndernemersPotentieel 2014” Bekijk hier het interview dat werd gehouden met Monique Nillesen van Bindels Tuinen.
– 18 mei RTL 4 14:20 Uitzending Lifestyle Xperience. In de inspiratietuin van Bindels Tuinen worden opnames gemaakt van de Cubola, een zonwering van Nederlands design.
Aanleg “Feels Good Park”
Op dit moment is de aanplant van het Feels Good groenconcept in volle gang. Op ons perceel dat aansluit aan de Hapseweg zijn we al enige tijd bezig met de realisatie van een park. Dit wordt een kleurig geheel waar veel dieren zoals vlinders en bijen op af zullen gaan komen omdat het een bloemrijk geheel gaat worden. De bomen die we hebben toegepast zijn bomen uit onze omgeving. Allemaal inheems. Berken en wilgen. Bekijk hier wat een werk er al is verzet de afgelopen maanden.
Het is nu nog niet af, maar op 20 juni zullen we het park feestelijk openen tijdens een B2B bijeenkomst.
Ik wens u heel veel tuinplezier.
Roy Bindels