/
/
/
Voorjaar, de grote tuinschoonmaak kan beginnen

Voorjaar, de grote tuinschoonmaak kan beginnen

De Paasdagen zijn net achter de rug en het komende weekend wordt er heerlijk weer voorspeld. Ik geloof dat ik vandaag op weeronline de temperatuur van 20°C heb gezien voor aanstaande zondag in Oeffelt. Heerlijk. Het tuinseizoen is hiermee geopend wat mij betreft.
En dit weer nodigt uit om aan de slag te gaan. En ook deze maand heb ik weer diverse tips. Want het is de hoogste tijd om de tuin voorjaarsklaar te maken.

Gazon

Wat kun je doen?
Het gazon moet geverticuteert en bemest worden. Hoe dit in zijn werk gaat dat heb ik uitgebreid beschreven op onze website. Daar kun je nog veel meer tips en video’s over het gazononderhoud vinden. Het 5-stappenplan dat ik hierin beschrijf passen we al jaren met succes toe.
En voor degene die graag een e-book ontvangt over het gazononderhoud, laat dan vooral je gegevens achter op deze pagina en je ontvangt direct het e-book gazononderhoud.
Welke meststoffen kan je gebruiken
Als je het 5-stappenplan gaat volgen is het het beste om dit met de gazonherstelkit te doen. Hierin zit een mosdoder, graszaad en een langwerkende meststof.
De langwerkende meststof geeft gedurende het hele groeiseizoen langzaam zijn meststof af aan het gras. Hierdoor hoef je maar 1 x te strooien en de rest van het seizoen ben je er klaar mee. Maar let op, deze meststof kan tot half mei worden toegepast, daarna is het te laat.

Als je graag wilt dat je gazon snel gaat groeien, dan is het toedienen van de groenbooster een tip van de maand. Deze zorgt er voor dat je gazon snel gaat groeien en dat ook de kleur binnen no-time weer mooi fris groen wordt.

We hebben alles op voorraad staan, dus kom gerust even naar Oeffelt. En voor het gemak, we hebben een pinautomaat en contant geld meenemen is niet nodig.

Snoeien

Vaste planten
Het is nu tijd om de vaste planten zoals siergrassen, lavendel e.d. terug te snoeien. Snoei de plant tot circa 5cm boven de grond af.

Heesters
Heesters kunnen nu ook teruggesnoeid worden. Er is geen algemene regel voor heesters hoe ze gesnoeid moeten worden. Dit verschilt onderling sterk. Het beste is om op internet eerst even te kijken wat er staat over het snoeien van de heester die jij in de tuin hebt staan.

Bomen
Vanaf nu kun je bomen beter niet snoeien omdat de sapstroom op gang aan het komen is. Ook in het kader van flora en faunawet is het tot en met 15 juli verboden te snoeien op plaatsen waar vogels broeden.

Aanplanten

Het is nu nog mogelijk om hagen en bomen uit de volle grond te planten. Zolang er nog geen blad aan zit kun je dit uitvoeren. Maar wacht niet meer te lang. De knoppen zitten er al goed in.
Vaste planten en heesters uit een pot kun je het hele jaar door aanplanten. Dat is geen enkel probleem.

Reinigen van sierbestrating

Veel sierbestrating is na de winter groen geworden door alg en mos. Dit is een normaal proces en zal zich altijd blijven voordoen. Dit kun je niet voorkomen. Wat je wel kunt doen is het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken om de groene aanslag te verwijderen.

Hoe moet je het NIET doen
Ik heb de afgelopen jaren al veel huis tuin en keukentips gehoord van mensen maar ik wil deze in ieder geval afraden:
– Azijn: azijn is een zuur. Dit zuur tast de beschermlaag aan van de steen. Hierdoor wordt de structuur van de steen verder geopend waardoor alg meer vat krijgt en daarna sneller en heviger terug zal komen.
– Daarnaast mag je azijn niet toepassen op natuursteen want dan krijg je vlekken.
– Chloor: chloor is niet goed om je tuin te krijgen. Het zal de groei van je planten zeker nadelig beïnvloeden. En omdat je het chloor goed van je bestrating moet spoelen, komt het chloor zeker in aanraking met de planten als je het water in de border spoelt. Daarnaast is het voor het milieu niet goed om chloor te gebruiken.
– Hogedruk spuit: Ook hierbij geldt dat je met het gebruik van een hogedruk spuit de toplaag van de steen beschadigt. De structuur komt daardoor verder open te liggen waardoor alg sneller en meer vat gaat krijgen op de steen.

Hoe kun je het WEL doen
Hier heb ik 2 manieren voor. 1 manier waarin je heerlijk je energie kwijt kunt en 1 manier die wat minder energie kost.

– Schrobben met groene zeep. Groene zeep is een zacht product en zal je bestrating niet aantasten. Groene zeep is gemaakt van een plantaardige olie en is biologisch afbreekbaar.
– Gebruik de alg- en mosbestrijder. Dit middel los je op in 10 liter water en spuit je met een rugspuit over de bestrating. Na een paar dagen zie je de alg verdwijnen. Je hoeft niet te schrobben. De regen en het belopen zorgen ervoor dat de alg en mos verdwijnen. Hoe simpel kun je het hebben.

Toe aan iets anders?

De levensduur van een tuin ligt ergens tussen de 15 en 20 jaar. En dan wordt het tijd om eens te gaan nadenken wat je graag wilt met de tuin. Na 15 jaar zijn er hele andere trends, andere materialen, andere stijlen. In deze oriënterende fase is het fijn als je ergens voorbeelden kunt bekijken. Dat kan uiteraard op het internet. Daar krijg je een beeld van de stijlen die er zijn, van de materialen die er zoal gebruikt worden. Maar wat er ontbreekt is dat je het niet echt kunt beleven, kunt voelen en ruiken. En het internet vertelt je ook niet hoe je je tuin het beste kunt indelen en welke planten er geschikt zijn in je tuin. Daar heb je dan een expert voor nodig die je advies kan geven en een ontwerp kan maken.

Voorbeeldtuin geopend
In onze voorbeeldtuin, we noemen hem liever de inspiratietuin, is veel te zien. Diverse materialen, planten en stijlen zijn toegepast. Kom gerust eens kijken om een gevoel te krijgen wat er zoal mogelijk is. Op vrijdagen en zaterdagen zijn we weer geopend van 9:00 – 16:00. Op alle andere dagen kun je op afspraak terecht.

Ontwerp en aanleg
Als je toe bent aan een nieuwe tuin, dan help ik je graag met het maken van een ontwerp. Helemaal toegeschreven op jullie wensen. En nee, ik maak geen kopietjes. Ieder ontwerp is helemaal uniek. Lees meer over mijn visie en aanpak.

Graag tot ziens in Oeffelt

Roy Bindels

Artikelen delen

Recente blogs

Tuinonderhoud in de nazomermaand september

De zomer begint langzamerhand afscheid te nemen. Er zijn nog hele mooie zomerse dagen, maar je merkt dat de nachten kouder worden. En ochtenddauw is...

Energiezuinige tuinverlichting met In-lite

Energiezuinige én mooie sfeervolle tuinverlichting met het grootste gebruiksgemak. In-lite doet het. De trend van duurzaamheid en energie-efficiëntie is niet langer beperkt tot alleen het...

Biologisch gazononderhoud, in 5 simpele stappen

In het voorjaar begint het bij iedereen weer te kriebelen. En vooral bij de mensen die een gazon hebben. Het gazon heeft weer de voorjaarsbeurt...

Ga naar de inhoud